ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρίδι για τη ΔΕΠΑ το ακάλυπτο χρέος της ELFE – Αγγίζει τα 106,7 εκατ. ευρώ

Βαρίδι για τη ΔΕΠΑ το ακάλυπτο χρέος της ELFE – Αγγίζει τα 106,7 εκατ. ευρώ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με διαρκείς προσφυγές στα δικαστήρια επιχειρεί να κρατηθεί σε λειτουργία η εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE, η οποία έχει φεσώσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Είναι χαρακτηριστικό πως εντός της εβδομάδος η ELFE κατέθεσε δύο αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτα η παροχή φυσικού αερίου στη λιπασματοβιομηχανία της Νέας Καρβάλης. Παραλλήλως, έχει υποβάλει αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων η οποία έχει  οριστεί για την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017.

Η ELFE διεκδικεί το να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές και όχι με μετρητά, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση πληρωμής σε μετρητά δεν είναι τυχαία καθώς η ELFE έχει απέναντι στη ΔΕΠΑ ληξιπρόθεσμο, εκκαθαρισμένο και απαιτητό χρέος ύψους περίπου 106,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ELFE είναι η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), που το 2009 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Είχε προηγηθεί ρύθμιση χρεών της εταιρείας προς τους πιστωτές 120 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν. Το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το 2009 που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 106,7 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του, θέμα για το οποίο η διοίκηση της εταιρείας χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις στους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Ιουνίο 2017.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει η εταιρεία να προμηθεύει αέριο την ΕLFE υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που να μην είναι συνδεδεμένες με την ELFE σε εβδομαδιαία βάση καθώς και την υπογραφή μηνιαίων συμβάσεων οι οποίες θα ανανεώνονται μόνον εφόσον τηρούνται οι παραπάνω όροι. Εντός του μήνα αναμένεται νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ για να κρίνει την πορεία της συμφωνίας και εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή αερίου.

Να σημειωθεί πως η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες είχε κάνει έλεγχο το Μάρτιο στα γραφεία της ΔΕΠΑ για έλεγχο των συναλλαγών της εταιρείας με την ΕLFE, ενώ ακολούθησε για το ίδιο θέμα και προκαταρκτική εξέταση κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την ELFE βρίσκονται πλέον υπό τη στενή παρακολούθηση της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Σύμφωνα με πληρπφπρίες, κάθε Παρασκευή οι επιταγές που εισπράττονται από την ELFE μεταβιβάζονται αυτομάτως για έλεγχο στην Αρχή.

Η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες ερευνώντας το σκάνδαλο της Proton Bank είχε ήδη από το 2014 αποκαλύψει πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της ELFE και είχε απαγορεύσει ρητά την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση των ακινήτων της ELFE, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Καβάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ