ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια σήμερα στην Ουάσιγκτον για την ελληνική οικονομία

Αποκαλυπτήρια σήμερα στην Ουάσιγκτον για την ελληνική οικονομία
REUTERS/Yuri Gripas

Τις προβλέψεις του για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περίπου 13 ημέρες πριν η Ντέλια Βελκουλέσκου επιστρέψει στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του Ταμείου  για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η έκθεσή του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook -WEO) θα εμπεριέχει θετικές ειδήσεις για τη διεθνή οικονομία και θα πρέπει να αναμένεται ανοδική αναθεώρηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης για εφέτος και το 2018.

Ωστόσο, για την περίπτωση της Ελλάδος οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν αισθητά δεδομένου ότι τον παρελθόντα Ιούλιο το Ταμείο έκανε μια αναλυτική αποτύπωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που εκ των πραγμάτων θα αλλάξει σε ένα βαθμό είναι η εκτίμηση του Ταμείου για την πορεία της ανάπτυξης εφέτος, καθώς τον Ιούλιο έβλεπε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1%, ενώ όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8%.

Το ΔΝΤ δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να σημειώνει μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα και τα οποία θεωρεί πως λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης , αλλά και σε βάρος της αγοράς εργασίας.

Στη βάση αυτή η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να αποτυπώνει τις σχετικές εκτιμήσεις του Ταμείου για συγκρατημένη ανάπτυξη και αργή μείωση της ανεργίας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών, δηλαδή θα διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, αλλά και στη διατήρηση των εισαγωγών σε χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτή την οπτική η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιδεινωθεί, αλλά ούτε θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ