ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 21 ημερών για να πιαστεί ο στόχος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου

Περιθώριο 21 ημερών για να πιαστεί ο στόχος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου
Shutterstock Stock Photos

Θετικές εκτιμήσεις για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπληρώσει έως τις 31 Οκτωβρίου ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ έγιναν χθες στο περιθώριο του Eurogroup με Ευρωπαίους αξιωματούχους να θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να αποπληρώσει το βουνό από οφειλές.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Ελλάδα έλαβε 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και τις ενεκρίθησαν άλλα 800 εκατ. ευρώ προς τον ίδιο σκοπό, με την προϋπόθεση όμως πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα εξοφλούσε χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σχεδόν 21 ημέρες πριν από την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας που έχει δώσει ο ESM στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται πως πιάνεται. Τα πρώτα δε σημάδια αισιοδοξίας για την πορεία του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου βλέπουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σε αυτό έχουν συμβάλει οι επιστροφές φόρων 650 δισ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά και η εμβόλιμη καταβολή 4.200 νέων κύριων συντάξεων στην οποία προχωρά σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, καταβάλλοντας περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Από 4,934 δισ. που είχαν περιοριστεί τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 6,026 δισ. ευρώ. Από αυτά, 3,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές της γενικής κυβέρνησης και 2,114 δισ. ευρώ επιστροφές φόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ