ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνει» σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016

«Κλειδώνει» σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016

Για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 και τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη χορήγηση των δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ θα ενημερωθεί σήμερα Παρασκευή το Euro Working Group (EWG).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο προαλειφόμενος για την θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα ενημερώσουν τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης για τις βασικές παραδοχές του νέου Προϋπολογισμού και κυρίως για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν εφέτος σε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Πολλά από αυτά τα μέτρα εξετάσθηκαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου έγινε προετοιμασία ενόψει της κατάθεσης του προσχέδιου Προϋπολογισμού 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN. gr η κατάρτιση του προσχέδιου Προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς κάποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν σήμερα από το Euro Working Group για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.

Σημειώνεται πως έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει πολιτικές που θα διασφαλίσουν πρόσθετη δημοσιονομική εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 500 εκατ. ευρώ περίπου συνδέονται άμεσα με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Στο σημερινό Euro Working Group θα κλειδώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα που συνδέονται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ και τα οποία θα εγκριθούν την προσεχή Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup των Βρυξελλών. Η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου. Η δε εφαρμογή των μέτρων αυτών θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το ορόσημο του Νοεμβρίου

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν χθες πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα 2/3 των ελληνικών μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος. Όπως ανέφεραν, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά με το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως αν και οι Έλληνες επιθυμούν η ανακεφαλαιοποίηση να δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά ακολουθεί η εφαρμογή τους, μετά ο έλεγχος κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί και μετά η εκταμίευση των υπολοίπων 15 δισ. για τις τράπεζες ή των 2 και 1 δισ. από την πρώτη δόση», τόνισε

Στη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες, η εξάλειψη της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, η μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%), η μείωση των δαπανών για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις αυτές να φέρουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ