ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τις χρηματοδοτικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής θα συζητήσει το Ecofin

Για τις χρηματοδοτικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής θα συζητήσει το Ecofin

Οι χρηματοδοτικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να απασχολήσουν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στη Βόννη.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα και, ως εκ τούτου, η άμεση δράση είναι βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, η οποία έχει δεσμευθεί να συνεισφέρει το μερίδιό της στο πλαίσιο του στόχου των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν από κοινού 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2025 για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί πως για την ΕΕ η συμφωνία των Παρισίων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν είναι τυχαίο πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες τη δέσμευση της Ευρώπης να εφαρμόσει τάχιστα και στο ακέραιο τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της για χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, και να ηγηθεί η ΕΕ της παγκόσμιας μετάβασης προς καθαρές μορφές ενέργειας.

Να σημειωθεί πως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει θέσει ως στόχο να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία, για δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε οι συνεισφορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η ΕΤΕπ είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας να συγκρατηθεί σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ