ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Καθοριστικοί οι επόμενοι δέκα μήνες για την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Καθοριστικοί οι επόμενοι δέκα μήνες για την Ελλάδα
Peterson Institute for International Economics

Το μήνυμα πως η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική, έστειλε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πίτερσον (Peterson Institute for International Economics) με θέμα «Είναι η Ευρώπη προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση» ο Γενικός Διευθυντής του ESM έκανε αρκετές αναφορές στην Ελλάδα, ενώ απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις.

Αρχικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά σε υγιή βάση με ρυθμό 0,5% τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο. Στη βάση αυτή εστίασε στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των δανείων του ESM, λέγοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και για το εάν θα απαιτηθεί προληπτική γραμμή πίστωσης στο τέλος του προγράμματος ο επικεφαλής του ESM ήταν ξεκάθαρος.

«Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Θα διαρκέσει ακόμη δέκα μήνες. Έχουμε αποδεσμεύσει 39 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέφθηκαν αρχικά», είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη τη σταδιακή έξοδος της Ελλάδος στις αγορές και τις τακτικές προσπάθειες επαναπροσέγγισης που επιχειρεί η Ελλάδα με αυτές. Ωστόσο, ανέφερε πως η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα.

«Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδος στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό», ανέφερε και έπλεξε το εγκώμιο του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης..

Ο ίδιος ερωτήθηκε από συμμετέχοντα στην εκδήλωση για την υπόθεση της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Aρκέστηκε να δηλώσει πως έχει ασκηθεί «μεγάλη πίεση» για το θέμα στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως η Ελλάδα για έξι χρόνια εξαπατούσε, στέλνοντας στην Eurostat ψεύτικα στατιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ