ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» της κυβέρνησης για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο τσίπουρο

«Μάχη» της κυβέρνησης για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο τσίπουρο
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Διατήρηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο επιδιώκει η κυβέρνηση, που καλείται να δώσει "μάχη" για να το καταφέρει, έπειτα και από την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητά εξίσωση του φόρου στο τσίπουρο με αυτόν που επιβάλλεται και στα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά, προκειμένου να μην παραβιάζονται οι κανόνες για τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στο τσίπουρο διαμορφώνεται σήμερα στα 12,25 ευρώ ανά λίτρο, είναι δηλαδή μειωμένος κατά 50% σε σχέση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά όπου ο φόρος είναι 24,5 ευρώ ανά λίτρο. Για τους διήμερους αποσταγματοποιούς, δηλαδή για όσους παράγουν τσίπουρο για χύμα διακίνηση, ο φόρος είναι ακόμα πιο χαμηλός, στα 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κατάσταση να παραμείνει ως έχει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο«, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Ήδη νομοθετήσαμε την παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους διήμερους αποσταγματοποιούς με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αντίστοιχης αγοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας, τόνισε.

«Στο ίδιο πλαίσιο επεξεργαζόμαστε και πρόσθετους τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς του χύμα τσίπουρου προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά και ταυτόχρονα την εθνική μας παράδοση«, συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ