ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Από τον Νοέμβριο οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία

Εφορία: Από τον Νοέμβριο οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και επιχειρήσεις φορολογουμένων με χρέη στην εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί σε «σκοτωμένες τιμές», καθώς ήδη ο νόμος έχει αλλάξει και προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Η πρεμιέρα καθυστερεί δεδομένου ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις εμπορικές αξίες περιμένουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη νέα διαδικασία, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το Μνημόνιο επιτάσσει αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου με παράλληλη στενή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των οικονομικών τους συναλλαγών. Το σύστημα θα λειτουργεί ως ο Μεγάλος Αδελφός που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα 3,85 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου.

Έτσι, οι φορολογικές Αρχές θα διαμορφώσουν για κάθε οφειλέτη μια πλήρη εικόνα συναλλακτικής συμπεριφοράς και θα επιλέγουν τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης είσπραξης των χρεών τους ακόμη κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία – κυρίως μεγάλων οφειλετών – ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ως ασπίδα και απέτρεπε τα «κοράκια» να χτυπήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη διάταξη, «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ