ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω ισχυρού ευρώ

Λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω ισχυρού ευρώ
Shutterstock Stock Photos

Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα χωρών της ευρωζώνης τα οποία πωλούνται σε τρίτες χώρες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της ζώνης του ευρώ, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών μειώθηκε τον Αύγουστο στα 16,1 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο του 2016 το πλεόνασμα διαμορφωνόταν σε 17,5 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης έφτασαν τον Αύγουστο του 2017 τα 171,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από όλο τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 155,4 δισ. ευρώ. Το εμπόριο μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη ανήλθε τον ίδιο μήνα σε 132,9 δισ. ευρώ.

Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος είναι φέτος ενισχυμένη κατά 12% έναντι του δολαρίου, ενώ είχε φτάσει τον Αύγουστο έως τα 1,20 δολάρια. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των αγορών προϊόντων από χώρες εκτός ευρώ, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν γίνει φθηνότερα για το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται πιο ακριβά για χώρες που χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα όπως το δολάριο.

Το ισχυρό ευρώ όμως έχει και άλλη μια σημαντική επίπτωση. Φθηνότερες εισαγωγές σημαίνει χαμηλότερο πληθωρισμό με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1,5% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ