ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,2% στην Ελλάδα το 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,2% στην Ελλάδα το 2016
Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, η Διευθύντρια Εθνικών Λογαριασμών Μαρία Σταυροπούλου και η επικεφαλής του τμήματος σύνθεσης λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Αναστασία Κατσικά. CNN Greece

Οριακή ύφεση 0,2% κατέγραψε η Ελλάδα το 2016 σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί πως η πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είχε ανακοινωθεί το Μάρτιο του 2017 υποστήριζε πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για το σύνολο του 2016, ήταν αμετάβλητο σε όρους όγκου σε σχέση με το 2015.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2016 ανήλθε σε 174,2 δις. ευρώ, έναντί 175,8 δις. ευρώ που ήταν η πρώτη εκτίμηση (μείωση 1,6 δις. ευρώ).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2016 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2016 σε όρους όγκου παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2016 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 2,0% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Αναθεώρηση προέκυψε και για τα στοιχεία των ετών 2014 και 2015. Σε όρους όγκου το ΑΕΠ του 2014 παρουσίασε αύξηση 0,4% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3%. Σε όρους όγκου το ΑΕΠ του 2014 παρουσίασε αύξηση 0,4% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Θάνο Θανόπουλο η πολιτική των τακτικών αναθεωρήσεων επιβάλλεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ήτοι οι αναθεωρήσεις γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ο κ. Θανόπουλος ανέφερε πως οι προβλέψεις (flash) για την τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ που έχουν προσωρινά παγώσει θα επανέλθουν όταν η ΕΛΣΤΑΤ βεβαιωθεί πως η μεθοδολογία που ακολουθείται έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες του παρελθόντος.

Η επικεφαλής του τμήματος σύνθεσης λογαριασμών της ΕΛΣΤΑT Αναστασία Κατσικά εξήγησε πως το ΑΕΠ υπολογίζεται με τρεις μεθόδους, τη μέθοδο μέτρησης παραγωγής, τη μέθοδο της δαπάνης και τη μέθοδο του εισοδήματος. Όπως αποσαφήνισε οι διαφορετικές μέθοδοι εκτίμησης του ΑΕΠ οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα για το ΑΕΠ, ωστόσο ακολουθεί ισοσκελισμός της προσφοράς και της ζήτησης και έτσι προκύπτει το τελικό ισοζύγιο. Ακολούθως με βάση το ΑΕΠ υπολογίζεται και το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα.

Μιλώντας στην παρουσίαση η Διευθύντρια Εθνικών Λογαριασμών Μαρία Σταυροπούλου αναφέρθηκε στις πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών. Η ίδια είπε πως οι μετρήσεις για τους εθνικούς λογαριασμούς γίνονται σε τριμηνιαία και ετήσια βάση τέσσερις φορές ανά έτος για κάθε περίπτωση (συνολικά 8 μετρήσεις).

Αναφερθείσα στη μέτρηση της παραοικονομίας η κ. Σταυροπούλου ανέφερε πως για τον υπολογισμό της γίνονται διάφορες διασταυρώσεις στοιχείων, προερχόμενα από έρευνες εργατικού δυναμικού, επιχειρήσεων, αλλά και άλλες ανεξάρτητες έρευνες.

Η ίδια είπε πως μεταξύ άλλων αξιοποιούνται στοιχεία της Αστυνομίας και των τελωνείων για την πορνεία και το λαθρεμπόριο, ώστε να καταρτιστούν οι πίνακες προσφοράς και χρήσεων και να καταγράφει το αδήλωτο κομμάτι της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ