ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός της εβδομάδας η οριστική απόφαση της κυβέρνηση για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Εντός της εβδομάδας η οριστική απόφαση της κυβέρνηση για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η οριστική απόφαση της κυβέρνηση για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας δήλωσε σήμερα Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος τόνισε πως το οικονομικό επιτελείο ακόμη αναζητά ισοδύναμα μέτρα και πως λόγω της ψήφισης των προαπαιτούμενων, αλλά και των «εξελίξεων των ημερών» (σ.σ. υπόθεση Σαββαΐδου) αυτά δεν μπόρεσαν να εξευρεθούν.«Πολιτικά έχουμε συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε μια υπευθυνότητα σε αυτό το ζήτημα. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει οριστική απόφαση και θα γίνουν οριστικές ανακοινώσεις», τόνισε.

Για την αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων και τις αναφορές ότι από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει να επιβάλει το ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε τα εξής:«Αυτό που αναφέρθηκε και από τον κ. Φίλη και από μένα ήταν να δώσουμε την εικόνα ότι αυτό που ψάχνουμε, δηλαδή τα 167 εκατ. για το 2015 και τα 240 εκατ. για το 2016, δεν είναι σε σχέση με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κάτι τραγικό. Δεν μπορεί όμως να αντικατασταθεί με μια υπόθεση φοροδιαφυγής, πρέπει να αντικατασταθεί με μόνιμα φορολογικά μέτρα, δηλαδή με φορολογικά ισοδύναμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υ διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, βασικό όμως μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην ληφθεί μια απόφαση, η οποία θα μεταφέρει το πρόβλημα από την μια τσέπη στην άλλη τσέπη.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ήδη καταρτίσει την εγκύκλιο για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία θα εκδοθεί έως τις 23 Οκτωβρίου εάν ενδιάμεσα δεν αποσυρθεί το μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ