ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι e-πλειστηριασμοί θα επηρεάσουν τις τιμές των ακινήτων

Πώς οι e-πλειστηριασμοί θα επηρεάσουν τις τιμές των ακινήτων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να καταρτίσει αναλυτική έρευνα προκειμένου να εντοπίσει πόσα ακίνητα και σε ποιες περιοχές θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις από την έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό αποκάλυψε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo.

Ο κ. Μητράκος μετέφερε την εικόνα από τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, ότι οι δανειστές δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην έναρξη των e-πλειστηριασμών, καθώς θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που είναι ένας στους πέντε δανειολήπτες.

Το μήνυμα των δανειστών είναι ότι θα πρέπει να επιλυθούν οι εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως επεσήμαναν στελέχη που συμμετείχαν στο συνέδριο οκτώ χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην κτηματαγορά, οι αξίες τους συνεχίζουν να συμπιέζονται πτωτικά για το 80% των ελληνικών ακινήτων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας αναφορικά με την πορεία των τιμών μετά και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στην έρευνα της Eurostat για τις τάσεις των τιμών που δημοσιεύθηκε προ ημερών, οι μόνες χώρες όπου αυτές υποχώρησαν ήταν η Ελλάδα κατά 1,2% (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) και η Ιταλία όπου μειώθηκαν οριακά, κατά 0,2%.

Σωρευτικά από τα τέλη του 2008 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τα ακίνητα έχουν απολέσει άνω του 40% της αξίας τους. Η πτώση προσεγγίζει το 43%, στην Αθήνα ξεπερνά το 44% και στη Θεσσαλονίκη το 46,5%, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά διαμερισμάτων μεγάλης ηλικίας σε όχι και τόσο εμπορικές περιοχές ή σε συγκεκριμένα σημεία των βόρειων προαστίων, η μείωση φτάνει και το 70%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ