ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες για το QE κρατούν χαμηλά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι προσδοκίες για το QE κρατούν χαμηλά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, αλλά και ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους 9 μήνες. Αυτό δείχνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα λόγω των προσδοκιών αυτών που έχουν δημιουργηθεί.

Τα στελέχη της ΕΚΤ συνεδριάζουν στις 26 Οκτωβρίου για να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική της τράπεζας και να βρουν κοινό έδαφος συμφωνίας. Χώρες όπως η Γερμανία και σύμμαχοί της θα προτιμούσαν να δουν να μπαίνει τέλος στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ άλλες χώρες, που ανήκουν κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, θα προτιμούσαν να δουν το πρόγραμμα να συνεχίζεται επειδή με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος δανεισμού τους.

Στο πλαίσιο αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να εξετάζουν τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. σε περίπου 40 δισ. ευρώ ή και ακόμη λιγότερο. Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τις μηνιαίες αγορές να μειωθούν ακόμη και κοντά στα 25 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλά- ρωσης θα έληγε κανονικά στα τέλη του έτους, τώρα υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Η ΕΚΤ θέλει να κλείσει λίγο τη στρόφιγγα της ρευστότητας επειδή βλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αυξάνεται συνεχώς, αλλά από την άλλη ανησυχεί για την πορεία του πληθω- ρισμού που δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά στον στόχο του 2% περίπου.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια δανεισμού πριν να ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων και μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δείχνει ότι μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων πάει ακόμη πιο πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ