ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο των θεσμών το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Στο στόχαστρο των θεσμών το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών
REUTERS/Leonhard Foeger

Ένα νέο σύστημα οικογενειακών παροχών, που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες περικοπές, θα πρέπει να ολοκληρώσει εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξοικονομηθούν έως 259 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018.

Η προσοχή των δανειστών έχει στραφεί στο επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, θέμα το οποίο θα απασχολήσει την επικείμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους δανειστές, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι θεσμοί πιέζουν να καταργηθεί το επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο τον χρόνο, στους τρίτεκνους και πολύτεκνους και να αντικατασταθεί με το επίδομα που παίρνουν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά (40 ευρώ για το πρώτο και 54 ευρώ για το δεύτερο παιδί), κάτι που θα πλήξει 230.000 οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά πιθανότατα θα αντιπροτείνει νέα, πιο αυστηρά, εισοδηματικά κριτήρια με ταυτόχρονη επίσπευση των αντίμετρων από φέτος (αντί του 2018).

Υπενθυμίζεται πως στα αντίμετρα προβλέπεται αύξηση κατά 50% του επιδόματος για το πρώτο παιδί (από 40 ευρώ στα 60 ευρώ το μήνα), αύξηση κατά 85% για το δεύτερο παιδί (από 54 ευρώ στα 100 ευρώ το μήνα) και αύξηση κατά 188% για το τρίτο παιδί (από τα 26 ευρώ στα 75 ευρώ το μήνα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ