Φορολογική συνεργασία Αθηνών – Σόφιας για επιχειρήσεις με εικονική έδρα στη Βουλγαρία
Πηγή: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε πράξη μετουσιώνει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής την προειδοποίηση που έχει απευθύνει πως δεν θα δεχθεί επίπλαστες καταστάσεις και θα ελέγχει τις εικονικές συστάσεις εταιρειών εκτός Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο κ. Πιτσιλής είχε την Τρίτη στη Σόφια συνεργασία με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Γκάλια Ντιμιτρόβα, στην οποία εξετάστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων Ελλάδος και Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η προοπτική της εφαρμογής της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία.

Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της διάδρασης και του ελέγχου της διακίνησης «ευαίσθητων» εμπορευμάτων στην επικράτεια των δύο χωρών, όπως και η μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό καθεστώς 4200.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης με την εσωτερική νομοθεσία των δύο κρατών, και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση, σύντομα, στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.

Ο κ. Πιτσιλής δήλωσε πως «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την εφαρμογή της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφορικά με τη συνεργασία των δύο φορολογικών διοικήσεων».

Από την πλευρά της, η Γκάλια Ντιμιτρόβα είπε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση ανάληψης κοινής δράσης, ώστε να αποτραπεί η καταστρατήγηση της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο χωρών. «Είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε στενά, ώστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.


Διαβάστε επίσης

Η Βουλγαρία αποδέχεται τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

«Χαστούκι» σε Ιβάνοφ από Μπορίσοφ και Ζαχαρίεβα

Ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ το Μητρώο για τα Airbnb

Ποιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ερευνούν η Αρχή για το Ξέπλυμα και η ΑΑΔΕ