ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο των θεσμών το «νέο ΣΔΟΕ»

Στο μικροσκόπιο των θεσμών το «νέο ΣΔΟΕ»
Από δράση κατά του Σκανδάλου Panama Papers REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Διαβούλευση για το «νέο ΣΔΟΕ», τη νέα ελεγκτική υπηρεσία που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, είχαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Το νέο ΣΔΟΕ έρχεται να απελευθερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών για έλεγχο και έρευνα υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου.

Αν και οι θεσμοί αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ θα ελαφρυνθεί από υποθέσεις αυξημένης γραφειοκρατίας, ωστόσο εξετάζουν πτυχές του νομοσχεδίου που έχουν ετοιμάσει τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα ελεγκτική δομή που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

Κύρια αποστολή της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας θα είναι η εκτέλεση παραγγελιών που θα ανατίθενται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με αντικείμενο την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπών οικονομικών αδικημάτων, η συμβολή στην καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και κυρίως η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι υποθέσεις που θα ερευνά το προς σύσταση ελεγκτικό σώμα θα είναι περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, υποθέσεις οικονομικής απάτης, λαθρεμπορίου, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κρατικής και εταιρικής διαφθοράς.

Πρέπει να σημειωθεί πως το νέο ΣΔΟΕ δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους, αλλά θα δύναται να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου προβλέπεται ότι η έρευνα που θα κάνει το νέο ΣΔΟΕ θα καταλήγει σε φύλλο ελέγχου το οποίο θα αποτελεί πληροφοριακό δελτίο για τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η ΑΑΔΕ μάλιστα δεν θα δεσμεύεται από το έλεγχο που θα έχει διενεργήσει το νέο ΣΔΟΕ και θα μπορεί να διενεργεί το δικό της έλεγχο προκειμένου να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ