ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστέρει η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Καθυστέρει η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Reuters

Στα «χαρτιά» παραμένει η δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, λόγω των δεύτερων σκέψεων της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει η τράπεζα αυτή να μπορεί να παρέχει απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο αυτό δεν το συμμερίζονται οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, μια τέτοια τράπεζα μπορεί να παρέχει μόνο εγγυήσεις για τη λήψη δανείων και όχι να χρηματοδοτεί απευθείας με δανεισμό επιχειρήσεις στην αγορά, ανταγωνιζόμενη έτσι το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος δανειοδοτήσεων με πολιτικά κριτήρια.

Ενστάσεις πάντως είχαν διατυπωθεί και από τους θεσμούς και για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών στο όλο εγχείρημα. Σχέδιο το οποίο επίσης επεξεργαζόταν η κυβέρνηση θέλοντας να συνδέσει το Ταμείο με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ένα ακόμα πρόβλημα αποτελεί και το θέμα της χρηματοδότησής της, καθώς μέχρι σήμερα και παρά τις επαφές που έχουν γίνει δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ξένα κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα και αυτό παρά τις επαφές που έχει κάνει ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Επαφές έχουν γίνει με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW), της Γαλλίας (ΒPI France), τη Ιταλίας (Cassa Depositi e Prestiti) και της Βρετανίας (British Business Bank). Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει προσεγγίσει και τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, έχει πραγματοποιήσει επα- φές με την CPB (China Development Bank), αλλά και το GRULAC (Group of Latin American and Carribbean Countries).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ