ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Στις 26 Οκτωβρίου η απόφαση για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

ESM: Στις 26 Οκτωβρίου η απόφαση για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εξετάσει την Πέμπτη, την εκτίμηση των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, μια ικανοποιητική αξιολόγηση σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος οικονομικής βοήθειας θα ανοίξει το δρόμο ώστε το Συμβούλιο του ESM να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομενόντων 0,8 δισ. ευρώ της υποδόσης ώστε και αυτά να κατευθυνθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα εκφράζουν κυβερνητικές πηγές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των πρώτων συναντήσεων για τη τρίτη αξιολόγηση, ενώ την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συζητήσει με τους ομολόγους του το θέμα στο πλαίσιο του EuroWorkingGroup, το οποίο είναι και το ΔΣ του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν γίνει καθαρές πληρωμές 960 εκατ. ευρώ, ήτοι του 80% των οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να αποπληρώσει η κυβέρνηση έως το τέλος Οκτωβρίου (η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για επιπρόσθετες πληρωμές 400 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, πέραν των 800 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εκταμιευτεί για ληξιπρόθεσμα από τον ESM).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ