ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα δημοσιονομικά - Καταβάλλεται η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Συμφωνία για τα δημοσιονομικά - Καταβάλλεται η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Κοινό έδαφος για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017, αλλά και του 2018 καταγράφηκε στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στην οποία εξετάστηκαν τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για το 2018 και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τον εφετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% οι θεσμοί συμφώνησαν ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως τελικά το πλεόνασμα θα κινηθεί υψηλότερα από το 2,2% που είναι ο στόχος που αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

«Συμφωνούμε όλοι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του 1,75% εφέτος», ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος μεταφέροντας κλίμα συναίνεσης και λέγοντας πως η υπέρβαση θα επιτρέψει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 800 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2018.

Για το στόχο του 2018 είπε πως η συζήτηση πήγε πάρα πολύ καλά και ότι η διαπραγμάτευση για το εν λόγω θέμα θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ο στόχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου επετεύχθη καθώς στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου αποπληρώθηκαν οφειλές συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, ενώ στους δυόμισι μήνες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου εξοφλήθηκαν 1,20 δις ευρώ.

Το στέλεχος αναγνώρισε τη σημαντική προσπάθεια που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον ΕΦΚΑ και από τον ΕΟΠΥΥ, φορείς που αποπλήρωσαν μεγάλο όγκο χρέωση.

Όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος ο ΕSM θα εγκρίνει την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ την Παρασκευή. Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει μέσα το διάστημα των επόμενων δυόμιση μηνών δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου 2018, οφειλές 1,25 δις ευρώ προς ιδιώτες, προσθέτοντας στο ποσό που θα λάβει από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το αυριανό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

09.30 Ενέργεια –Γιώργος Σταθάκης.

11.00 Στρατηγική ανάπτυξης - Αναπτυξιακή Τράπεζα - Δημήτρης Παπαδημητρίου.

12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σταυρος Κοντονής, Έφη Αχτσιόγλου.

14:30 Επισκόπηση προγράμματος - Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ