ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι οφειλές στο Δημόσιο δυσκολεύουν τις γονικές παροχές

Πώς οι οφειλές στο Δημόσιο δυσκολεύουν τις γονικές παροχές
EUROKINISSI

Εμπόδια στην ολοκλήρωση υποθέσεων που αφορούν γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων εξακολουθεί να βάζει η εφορία σε φορολογουμένους οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και είναι συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Η υπαγωγή των φορολογουμένων σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να βάλουν υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους προκειμένου να λάβουν αποδεικτικά ενημερότητας και να ολοκληρώσουν διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων στα παιδιά τους ή να διεκπεραιώσουν διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας.

Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη με υποθήκη του ίδιου ή οποιουδήποτε άλλου ακινήτου.

Ακόμη, έχει το δικαίωμα να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

Πιο απλά, στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θέλει ενημερότητα είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) είτε για να μεταβιβάσει ακίνητο, αλλά ταυτόχρονα έχει οφειλές προς το Δημόσιο, η εφορία θα παρακρατεί ποσό που θα αρχίζει από το 10% και θα ανέρχεται ακόμα και στο 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων οφειλών. Και αυτό θα ισχύει ακόμα κι αν ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή των οφειλών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ