ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Παράταση του QE έως τέλος Σεπτεμβρίου 2018

ΕΚΤ: Παράταση του QE έως τέλος Σεπτεμβρίου 2018
Reuters/Kai Pfaffenbach

Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με παράλληλη μείωση του μηνιαίου προγράμματος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα. Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με την επισήμανση ότι θα παραμείνουν σε αυτά για μεγάλη χρονική περίοδο.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στη σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

  1. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης και καταθέσεων θα παραμείνουν σταθερά στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων.
  1. Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές με βάση το πρόγραμμα αγορών τίτλων (APP) θα συνεχισθούν με τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό των 60 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόθεση είναι να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές τίτλων με έναν μηνιαίο ρυθμό 30 δις. ευρώ έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, ή και μετέπειτα, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που θα είναι συνεπής με τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με μία περαιτέρω πρόοδο προς μίας βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το APP αναφορικά με το μέγεθος και/ή τη διάρκειά του.
  1. Το Ευρωσύστημα θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχαν αγορασθεί με το πρόγραμμα APP, τα οποία ωριμάζουν, για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και, σε κάθε περίπτωση, για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο στο να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μία κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Υποχώρηση του ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως τα 1,1740 δολάρια, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στα 1,1775 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ομόλογα ύψους 30 δις. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 αντί των 60 δις. ευρώ που αγοράζει σήμερα κάθε μήνα. «Ο ρυθμός μείωσης του QE είναι εναρμονισμένος με τις προσδοκίες της αγοράς και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι τώρα λίγο χαμηλότερα, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις δηλώσεις του Ντράγκι», δήλωσε αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ