Στα «χαρτιά» παραμένει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
Μπορεί η κυβέρνηση να σκοπεύει να εισπράξει το 2018 φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο στην αγορά. Το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν.
Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος όσοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω Airbnb θα φορολογηθούν το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων. Οι συντελεστές ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ανάλογα το εισόδημα. Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.
Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της διάθεσης κλινοσκεπασμάτων. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το επόμενο έτος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
Μισθώνονται 20.000 ελληνικά ακίνητα στην πλατφόρμα της Airbnb
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εισόδημα απαλλάσσεται του ΦΠΑ ενώ αν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.
ΗΠΑ: Φωτογραφία με τον δράστη ακινητοποιημένο από τις Αρχές - Ήταν οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο και μαχαίρια - Ποιο το προφίλ του
07:41
Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Δεν ανήκε στον 17χρονο η μηχανή που συγκρούστηκε με το ασθενοφόρο - Ο ανήλικος οδηγούσε χωρίς κράνος (vid)
07:37
40 χρόνια Τσερνόμπιλ: Οι «αριθμοί», το χρονολόγιο και οι πέντε μύθοι που «στοιχειώνουν» την αλήθεια
07:29
ΗΠΑ: Η στιγμή που οι μυστικοί πράκτορες απομακρύνουν τον Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς - Δείτε βίντεο
07:23