ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ το 2017 βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί

Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ το 2017 βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συμφωνία απόψεων για τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού διαπιστώθηκε στη συνάντηση θεσμών - οικονομικού επιτελείου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις απεκάλυψε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, ήτοι 1,05% πάνω από το στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75%.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα υπάρχει περιθώριο πάνω από 1,8 δις ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το στέλεχος είπε ακόμη ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΕSM δεν ζητάνε νέα μέτρα για το 2018.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

«Εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών με τους θεσμούς και προσέθεσε: «Συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών».

Ο αξιωματούχος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος σημειώνοντας πως «λύνονται όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε πολύ τεχνική δουλειά μπροστά μας», που μεταφράζεται σε μετουσίωση των συμφωνηθέντων σε νομοθετικές διατάξεις, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις».

Ανοικτό κεφάλαιο παραμένει το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.


Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο των θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου.

«Καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις»

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε :
«Είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ. Τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM μέχρι το τέλος του 2017. Η αποστολή θα επιστρέψει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ