ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «Κλίνη του Προκρούστη» τα κοινωνικά επιδόματα

Στην «Κλίνη του Προκρούστη» τα κοινωνικά επιδόματα
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αν και οι μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα θα κλείσουν στο δεύτερο γύρο της τρίτης αξιολόγησης με τους θεσμούς τον Νοέμβριο, εν πολλοίς οι παρεμβάσεις είναι ήδη προσδιορισμένες με την κυβέρνηση να πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων από τον ερχόμενο Ιανουάριο, υλοποιώντας έτσι τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Μόνο από τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα κυρίως τριτέκνων και πολυτέκνων, που είναι ένα από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, στόχος είναι να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από 260 εκατ. ευρώ, ενώ η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης και άλλων κοινωνικών παροχών θα οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ.

Μετά την πρώτη περικοπή του ΕΚΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο, το 2018 θα γίνει το δεύτερο βήμα μείωσης του αριθμού
δικαιούχων για να μειωθεί το σχετικό κονδύλι κατά 238 εκατ. ευρώ , όμως τα νέα εισοδηματικά όρια δεν έχουν ακόμη
προσδιορισθεί.

Στα οικογενειακά επιδόματα συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να επιβληθούν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια που θα οδηγήσουν σε περικοπές στις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να υπάρξει αύξηση των επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά με πολύ πιο χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν.

Σήμερα, οικογένεια με τρία παιδιά λαμβάνει ετήσιο επίδομα 2.940 ευρώ, εφόσον έχει ετήσια εισοδήματα έως 11.000 ευρώ.

Οικογένειες με δύο παιδιά λαμβάνουν σήμερα ετήσιο επίδομα από 320 ευρώ (εισόδημα 30.000 ευρώ) έως 960 ευρώ (ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ), ενώ αν ζευγάρι έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, τότε το ετήσιο επίδομα ανέρχεται από 160 ευρώ (ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ) έως 480 ευρώ (ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ).

Παράλληλα, θα μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και να καταργηθεί σταδιακά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για το 2018 το συνολικό κονδύλι δεν θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ, όταν πριν από μερικά χρόνια το εν λόγω ποσό ήταν τετραπλάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ