ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των μικρο-ομολογιούχων

Πρόταση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των μικρο-ομολογιούχων
EUROKINISSI//Γιώργος Κονταρίνης

Για το εάν αποδέχεται να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης των μικρο-ομολογιούχων αποταμιευτών ως αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν με το «κούρεμα» του χρέους το 2012 θα απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη σχετική ερώτηση την απηύθυνε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αφενός ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώσει για το εάν η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει κάποιο σχέδιο υποστήριξης των 15.000 φυσικών προσώπων και των οικογενειών τους που επλήγησαν από το PSI, αφετέρου πρότεινε ο ίδιος τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εν λόγω ομολογιούχους.

Να σημειωθεί πως το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για την αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων, από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του PSI, ωστόσο στα δύο χρόνια που είναι στην κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία.

Οι εν λόγω ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε κακή οικονομική κατάσταση, βρέθηκαν με τις αποταμιεύσεις τους «κουρεμένες» κατά 53,5% και με ομόλογα στα χέρια του που λήγουν από το έτος 2023 έως το έτος 2042 και τα οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σκοπεύει να ανταλλάξει σύντομα με νέα.

Το σχέδιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει πως η ανταλλαγή των χρεογράφων θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας των 5 δισ. ευρώ εκάστη. Σήμερα οι λήξεις των ομολόγων του PSI επεκτείνονται από το 2023 έως και το 2042 και έκαστο έχει αξία 1,5-2 δισ. ευρώ (συνολικά η ονομαστική αξία των 20 ομολόγων είναι 30 δισ. ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία τους αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ).

Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου είχε προ ημερών συνάντηση με το Σπύρο Παπακωνσταντίνου Διευθυντή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό.

Στην εν λόγω συνάντηση τονίσθηκε στο Σύλλογο πως υπάρχει σκέψη για ομαδοποίηση των ομολόγων του 2012 προκειμένου να προκύψουν χρεόγραφα πιο εμπορεύσιμα από τα ετήσια ομόλογα που έχουν εκδοθεί. Όπως επισημάνθηκε στο Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, η οποιαδήποτε πράξη θα είναι απολύτως εθελοντική - μη δεσμευτική και η οποιαδήποτε τελική πρόταση του ΟΔΔΗΧ θα είναι ενιαία για όλους.

Στην ίδια συνάντηση υπογραμμίστηκε πως θα δοθεί περιθώριο μιας εβδομάδος προκειμένου όσοι κατέχουν κάποια από τα 20 ομόλογα που θα ανταλλαγούν, να δώσουν τη σχετική εντολή για τη συμμετοχής τους στη διαδικασία στο θεματοφύλακα των ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ