ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή προθεσμία 30 ημερών για τις μεταβολές στο Ε9

Αυστηρή προθεσμία 30 ημερών για τις μεταβολές στο Ε9
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πλέον η οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου ή απόκτηση ακίνητης περιουσίας με γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει άμεσα να δηλώνεται στο έντυπο Ε9, με την εφορία να δίνει προθεσμία 30 ημερών για να δηλωθεί η μεταβολή στην ακίνητη περιουσία.

Έτσι, για οποιαδήποτε μεταβολή όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 1/1/2017 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, αυτή θα πρέπει να αποτυπώνεται στο Ε9 εντός ενός μηνα.

Για να δηλωθεί κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή εικόνα ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade. gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει στο Taxisnet θα μπει στον προσωπικό λογαριασμό του και από εκεί θα επιλέξει την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Στη συνέχεια επιλέγοντας το έτος 2018 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τις μεταβολές που έχουν επέλθει ή θα επέλθουν στην ακίνητη περιουσία από την 1/1/2017 και μετά.

Τα στοιχεία που θα δηλώσει θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά).

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ