ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Πιθανή αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας
Reuters

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανέρχεται η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού η οποία τροφοδοτείται από το Brexit, αναμένεται στην σημερινή μηνιαία συνεδρία της να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2007.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της (Κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν για αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας στο 0,50%, από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25%, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε μειώσει το κόστος δανεισμού στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά το 2008, ενώ τώρα εξετάζει την σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο της κεντρικής τράπεζας, το 2,0%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ