ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλινωδίες με τις επιστροφές των εισφορών υπέρ ασθενείας των συνταξιούχων

Παλινωδίες με τις επιστροφές των εισφορών υπέρ ασθενείας των συνταξιούχων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εμπαιγμό των συνταξιούχων χαρακτηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΗ) τα διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Ενώ ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημήτρης Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοεμβρίου του 2017 με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωνε ότι «θα επιστραφούν τη χρονική στιγμή που το υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει».

«Από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

Για αυτό τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί. Επίσης, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων.

Πάντως επισημαίνεται ότι μικροποσά της τάξης των 10 ευρώ θα λάβουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την επιστροφή των παρανόμως παρακαρατηθέντων εισφορών υπέρ ασθενείας. Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του δεν δεσμεύεται για τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, αν θα είναι δηλαδή άπαξ ή σε δόσεις, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία.

Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1.000 ευρώ πρέπει να περιμένουν να πάρουν πίσω ανάξια λόγου ποσά, της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι, κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά έως 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ