ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI

Στην τελική ευθεία η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI
Reuters

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει η ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων του PSI, η οποία θα απαιτήσει δημόσια πρόσκληση προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων που θα ανταλλαγούν με νέους.

Το επικείμενο swap, το οποίο αντικαθιστά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και λήγουν την 20ετία 2023- 2042, αποσκοπεί στη δημιουργία λιγότερων νέων ομολόγων αναφοράς.

Ο σχεδιασμός είναι η ανταλλαγή ομολόγων να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό και να προσδοθεί βάθος και ρευστότητα στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με πέντε εκδόσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ αντί για 20 μικρές και κατακερματισμένες εκδόσεις.

Εν όψει της ανταλλαγής ομολόγων, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι κάτοχοι συγκεκριμένων χρεογράφων «έσπρωξαν» την τιμή συγκριμένων ομολόγων για να κερδίσουν αξία κατά την ανταλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν στην περιοχή του 5% (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο). Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου βρέθηκε στην περιοχή του 2,8%, του πενταετούς στο 4,1%, ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά ύστερα από τριάμισι χρόνια.

Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τίτλοι 30 δισ. ευρώ θα μετέχουν στο προσεχές swap.

Δεδομένου ότι οι επενδυτές θα κλειδώσουν σημαντικές αποδόσεις, από τα νέα ομόλογα που θα έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα, η συμμετοχή στην ανταλλαγή εκτιμάται πως θα είναι αυξημένη.

Σημαντικό ρόλο στις προπαρασκευαστικές διεργασίες για την ανταλλαγή χρέους παίζει και η Rotchild, ο σύμβουλος της κυβέρνησης, που σε συνεργασία με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ έχουν διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για την επιτυχημένη κατάληξη της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ