ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα τριών ταχυτήτων

Κοινωνικό μέρισμα τριών ταχυτήτων
Shutterstock Stock Photos

Κοινωνικό μέρισμα τριών ταχυτήτων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ και πρόσθετες παροχές 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση πριν από το τέλος του 2017, εφόσον οι δανειστές το επιτρέψουν.

Από το εφετινό υπερπλεόνασμα αναμένεται 700-750 εκατ. ευρώ να δοθούν σε περίπου 1.000.000 οικογένειες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια «φτώχειας», ενώ 300 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την «τρύπα» εσόδων που έχει ανοίξει το κράτος στη ΔΕΗ από μη καταβολή ποσών που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας και επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, περίπου 300 εκατ. ευρώ προορίζονται για 2.650.000 συνταξιούχους που τους είχαν γίνει παράνομες κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2016, καθώς ο υπολογισμός είχε γίνει στο αρχικό ποσό σύνταξης, πριν από την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μοιράσει τα περίπου 750 εκατ. ευρώ σε τρεις κατηγορίες πολιτών. Στις οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανέρχονται σε 273.913, στους μακροχρόνια ανέργους με παιδιά και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη.

Τα ποσά που θα δοθούν θα έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και θα δοθούν σε μία δόση πριν από τα Χριστούγεννα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ