ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αρχιτεκτονική της ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup – Απλή ενημέρωση για την Ελλάδα

H αρχιτεκτονική της ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup – Απλή ενημέρωση για την Ελλάδα
European Union

Το μήνυμα πως στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του 2017, αναμένεται να απευθύνουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα μετάσχουν στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει σε βάθος το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κατά την διάρκεια του Eurogroup οι θεσμοί αναμένεται να αποσαφηνίσουν πως προ δύο εβδομάδων στην Αθήνα έγιναν εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα συζητήσεις σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του ΔΝΤ και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διεργασίες για την ολοκλήρωση αυτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται από την πλευρά του να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα ολοκληρωμένα και τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να παράσχει εξηγήσεις στα όποια θέματα εγερθούν. Η κυβέρνηση είναι αρκετά πίσω στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων αν και η σχετική αλληλογραφία με τους θεσμούς για αυτά είναι καθημερινή.

Η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης

Να σημειωθεί πως το σημερινό Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και με δύο μορφές. Στις 4 ώρα Ελλάδος θα διεξαχθεί η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και στις 5 ώρα Ελλάδος θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, καθώς θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, ήτοι την τακτική συνάντηση, το Eurogroup θα ενημερωθεί από την πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Ντανιέλ Νουί σχετικά με τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ. Ενημέρωση θα παράσχει και η Έλκε Κόνιγκ, η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) της αρχής εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, που έχει ως ρόλο τη διασφάλιση της εύρυθμης εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Στην πρώτη φάση της συζήτησης τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και πιο συγκεκριμένα για την αποτελεσματικότητα των δαπανών στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Στο δεύτερο σκέλος του Eurogroup θα γίνει η προπαρασκευή της διάσκεψης κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου και θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Σημειώνεται πως η σύνοδος κορυφής για το ευρώ θα διεξαχθεί σε μια ενιαία μορφή, ήτοι θα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Κροατία που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 είναι τα πιθανά βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς τα κύρια στοιχεία της πρόσφατης ανακοίνωσής της για το θέμα αυτό. Ακόμη, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μελλοντική δημοσιονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με δημοσιονομικούς κανόνες και ιδέες σχετικά με πιθανά νέα μέσα δημοσιονομικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ