ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Θετικά σημάδια από την Ελλάδα, απομένει δουλειά να γίνει

Ντάισελμπλουμ: Θετικά σημάδια από την Ελλάδα, απομένει δουλειά να γίνει
European Union

Θετικά αποτίμησε την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα μετά το τέλος του Eurogroup ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως απομένει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως τα στελέχη των θεσμών ενημέρωσαν το Eurogroup περιληπτικά για την επίσκεψη τους στην Αθήνα.

«Τα σημάδια είναι θετικά, αλλά απομένει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και η οποία αφορά στην εφαρμογή. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM κατά προτίμηση πριν το τέλος της χρονιάς», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως κατά την αποστολή των κλιμακίων στην Αθήνα καταγράφηκε σημαντική πρόοδος.

«Σημαντική πρόοδος κατεγράφη κατά την πρώτη αποστολή. Όλα τα μέρη είναι δεσμευμένα με εποικοδομητικό τρόπο. Θα υπάρξει νέα αποστολή στο τέλος Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του έτους. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως αυτός είναι ρεαλιστικός στόχος», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως και ο ESM αναγνωρίζει την ελληνική πρόοδο και τόνισε πως την προηγούμενη εβδομάδα εκταμιεύθηκε η υπο - δόση για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών και την αποχή των συμβολαιογράφων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά τους υπουργούς.

Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup τα συσχέτισε με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, όπως προβλέπει ο «γαλλικός μηχανισμός» που συνδέει τις μελλοντικές αποπληρωμές του ελληνικού χρέους με τα επίπεδα ανάπτυξης ή ύφεσης.«Η συζήτηση για τον μηχανισμό αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ