ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο 120.000 μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ

Στο στόχαστρο 120.000 μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Από 120.000 μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ θα ξεκινήσει το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων ποσών που χρωστούν συνολικά πάνω από 1,5 εκατ. πελάτες της.

Στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ τον περασμένο Μάιο για την ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της σε εξειδικευμένη εταιρεία, μειοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική Qualco, η οποία απαρτίζεται από συνολικά δέκα εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων, τράπεζες, και δικηγορικά γραφεία.

Στην κοινοπραξία μετέχουν εκτός της Qualco, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος (εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών), οι ΙΒΜ Ελλάδος, Deutsche Bank London Branch, Εστία Business Group, Deloitte Business Solutions, KPMG, Kappa Research, Δικηγορική Εταιρεία Ν. Ανδρικόπουλος, ενώ μέλος είναι και η εξειδικευμένη σε τιτλοποιήσεις αμερικανική εταιρεία Finacity.

Η αμοιβή του αναδόχου, αυτή καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων των οφειλών που επιτυγχάνει. Αν δηλαδή εισπράξει ποσά 100 εκατ. Ευρώ από ενεργούς πελάτες, ανεξαρτήτως υπολοίπου, το ποσοστό της πληρωμής του θα είναι 8%, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ. Αν εισπράξει 10 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές έως 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του ορίζεται σε 12%, δηλαδή 1,2 εκατ. ευρώ. Αν ανακτήσει απλήρωτους λογαριασμούς 14 εκατ. Ευρώ από πελάτες με οφειλές μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του θα ανέλθει στο 10%, δηλαδή σε 1,4 εκατ. ευρώ.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού ορίζεται ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει ένα μίνιμουμ αριθμό 120.000 πελατών με συμβατική υποχρέωση να έχει εισπράξει τουλάχιστον 124 εκατ. ευρώ, καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 μηνών της σύμβασης. Σήμερα όμως οι οφειλέτες της ΔΕΗ ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ενώ τα ληξιπρόθεσμα προς αυτήν χρέη ανέρχονται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι το έργο θα διαρκέσει όσο και οι πιθανοί διακανονισμοί που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στην κοινοπραξία και τους οφειλέτες, γεγονός άλλωστε που προβλέπει ο διαγωνισμός. Αν για παράδειγμα συμφωνηθεί με κάποιον που χρωστά 30.000 ευρώ ρύθμιση σε 40 μηνιαίες δόσεις, προφανώς και η σύμβαση με την κοινοπραξία θα παραταθεί.

Τα εργαλεία είσπραξης των οφειλών δεν διευκρινίζονται, ωστόσο ανάλογα με τον πελάτη και την κατηγορία θα χρησιμοποιηθούν προφανώς πρακτικές όπως τηλεφωνικές κλήσεις, επιστολές και φυσικά νομικές ενέργειες εφόσον δεν αποδώσουν τα παραπάνω.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ