ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα παιχνίδια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου

Τα παιχνίδια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου
EPA

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς στη Σαουδική Αραβία παίζεται παιχνίδι εξουσίας για την ισχυροποίηση της κυβέρνησης.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά την κίνηση του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να προχωρήσει στη σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επενδυτών, περιλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 62,78 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν κατά 0,5% και διαμορφώθηκαν κοντά στα 56 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές ανησυχούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις για τη Σαουδική Αραβία, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, βέβαια, είναι ωφελημένες από την αύξηση των τιμών. Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν στο Reuters ότι ο πιο ακριβός μαύρος χρυσός ωφελεί το Ριάντ, που θέλει να βάλει από του χρόνου στο χρηματιστήριο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco. Υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν και υψηλότερη αξία για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν ακολουθήσει ανοδική πορεία, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειες για μείωση της παραγωγής με στόχο να στηρίξουν τις τιμές. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ