ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Λάθος τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος

Τσακαλώτος: Λάθος τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος
EUROKINISSI

Σε παρωχημένα στοιχεία βασίσθηκε η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και η οποία μεταξύ άλλων έκανε προβολές για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης παρουσίασαν στοιχεία-σοκ σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε πληρωμές τόκων την περίοδο 2021-2026 ανέρχονται στο αστρονομικό ύψος των 84,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που παρέθεσαν οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι μελλοντικές πληρωμές τόκων διαμορφώνονται ως εξής: 6,5 δισ. ευρώ το 2020, 11 δισ. ευρώ το 2021, 24,5 δισ. ευρώ το 2022, 17,5 δισ. ευρώ το 2023, 13,6 δισ. ευρώ το 2024, 9 δισ. ευρώ το 2025 και 8,6 δισ. ευρώ το 2026.

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014! Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισ. ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

ΥΠΟΙΚ: Ανακριβείς οι εκτιμήσεις

Μετά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που χαρακτήρισε λανθασμένα τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις μελλοντικές πληρωμές τόκων και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα με πολλές μάλιστα αιχμές.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζει πως σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και πως δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του, ωστόσο τονίζει πως «οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν είναι ακριβείς.

»Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

»Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

»Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

»Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα: Οι ενοποιημένοι τόκοι Γενικής Κυβέρνησης στα 6,01 δισ. ευρώ το 2017, στα 6,44 δισ. ευρώ το 2018, στα 6,46 δισ. ευρώ το 2019, στα 6,64 δισ. ευρώ το 2020 και στα 6,8 δισ. ευρώ 2021».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ