ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ο προστατευτισμός μπορεί να πλήξει την Ασία

Λαγκάρντ: Ο προστατευτισμός μπορεί να πλήξει την Ασία

Το κλίμα προστατευτισμού δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα όρια της απλής ρητορικής, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά θα πλήξει τις ασιατικές οικονομίες με ανοικτές και ελεύθερες αγορές εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Λαγκάρντ απέρριψε τις ανησυχίες κάποιων επενδυτών ότι οι αποκλίνουσες πορείες νομισματικής πολιτικής των βασικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να επηρεάσουν τις ροές κεφαλαίων στην Ασία, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν τα εργαλεία και τα μέσα επικοινωνίας που απαιτούνται για να αποτραπεί η αναταραχή στην αγορά.

Φορείς χάραξης της πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που βάζει «Πρώτα την Αμερική» και έχει στόχο να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, μέσω της οποίας η Ουάσινγκτον φαίνεται να απομακρύνεται ή να επαναδιαπραγματεύεται εκτενέστατα τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες προς όφελος διμερών συμφωνιών.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ενώ ο προστατευτισμός δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει αισθητός «παρά μόνο στα λόγια», οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να βελτιωθούν με ένα τρόπο που να περιλαμβάνει όσους νιώθουν ότι περιθωριοποιούνται λόγω της παγκοσμιοποίησης.

«Εάν υπήρχε προστατευτισμός, θα έπληττε τις οικονομίες που είναι πολύ ανοικτές και βασίζονται στην ελεύθερη και θεμιτή μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης για την 20η επέτειο του περιφερειακού γραφείου του ΔΝΤ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού στο Τόκιο.
«Για να συνεχίσει το εμπόριο να είναι μια παγκόσμια μηχανή ανάπτυξης, οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να βελτιωθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να περιλαμβάνουν κανόνες για τις εργασιακές πρακτικές και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει «να βασίζονται σε κανόνες» και να αξιοποιούν τους υφιστάμενους μηχανισμούς μεσολάβησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αν και δεν θέλησε να πει εάν οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν υπήρχαν μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ασία χάρη στην επιφυλακτική προσέγγιση των κεντρικών τραπεζιτών και τον σαφή τρόπο με τον οποίο γνωστοποίησαν τις αλλαγές στην πολιτική τους.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι αλλαγές νομισματικής πολιτικής δεν θα προκαλέσουν περιττές κινήσεις στη ροή κεφαλαίων», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι κάνει «ένα μικρό διαχωρισμό» στον ρυθμό με τον οποίο υιοθετούν τις αλλαγές πολιτικής η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημείωσε ότι η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό τους επόμενους μήνες ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τονίσει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλη περίοδο. «Δεν μπορείς να βάλεις αυτά τα δύο – την Fed και την ΕΚΤ – στο ίδιο καλάθι», δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ