ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώσεις από Βρυξέλλες για οικονομία και αξιολόγηση

Ανακοινώσεις από Βρυξέλλες για οικονομία και αξιολόγηση
Reuters

Σειρά ανακοινώσεων για την ελληνική οικονομία και την πορεία της αξιολόγησης αναμένονται σήμερα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, ενώ απομένουν δέκα ημέρες έως ότου επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Αρχικά ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαΐου, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά πως εφέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 1,6% περίπου, όταν το Μάιο έβλεπε ανάπτυξη 2,1%.

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017) και να τονίσει την ανάγκη επίτευξης τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, με την συνέντευξη Τύπου του Επίτροπου Μοσκοβισί θα λάβει χώρα ενημέρωση στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των ανοικτών θεμάτων της τρίτης αξιολόγησης σχετίζεται με τις απεργίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως οι διατάξεις για την απαρτία που θα απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία είναι ήδη έτοιμες. Σήμερα, προβλέπεται ότι σε μία γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πλέον με τις προωθούμενες αλλαγές θα απαιτείται μόλις το 1/2. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το εάν θα ζητήσουν οι θεσμοί αλλαγές στους χρόνους προκήρυξης των απεργιών, στο συνδικαλιστικό νόμο και στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Τέλος, το απόγευμα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το ΔΝΤ, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου Γούλιαμ Μάρει να αναμένεται να δώσει πληροφορίες για το πως αξιολογεί ο οργανισμός την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ