ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των συμβολαιογράφων για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

Σήμερα οι αποφάσεις των συμβολαιογράφων για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας οι συμβολαιογράφοι, όπου και θα καταδειχθεί το εάν θα συνεχίσουν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης θα αποτιμήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν τα μέλη του υπό τον πρόεδρό τους Γιώργο Ρούσκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας αυτής σύσκεψης ανακοινώθηκε εκ μέρους των κυβερνητικών παραγόντων η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, αλλά και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, που αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης και ήδη η καθυστέρηση τους αποτελεί αιτία για υποδείξεις από την πλευρά των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα. Γεγονός που μένει να αποτιμηθεί σήμερα από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους για την επόμενη μέρα που περιλαμβάνει και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση υπό την πίεση της κατάστασης αυτής, μετά την σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τους συμβολαιογράφους, δήλωνε μέσω κύκλων της ότι η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης σχεδιάζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε για σειρά συγκεκριμένων αδικημάτων, όπως είναι η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, να προβλέπεται η άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης και να μην απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αστυνομικές Αρχές, χωρίς να απαιτείται μήνυση από τον παθόντα, θα μπορούν να επιλαμβάνονται σε περίπτωση που διαπιστώνεται η διάπραξη συγκεκριμένων πράξεων εις βάρος συμβολαιογράφων (απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης που αφορά την εισβολή στα γραφεία τους).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλε πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, με το δεδομένο ότι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για τις 29 Νοεμβρίου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ