ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγραφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών τους φοβούνται οι συνταξιούχοι

Παραγραφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών τους φοβούνται οι συνταξιούχοι
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προειδοποιήσεις απευθύνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) για τα διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ.

Ενώ ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημήτρης Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοεμβρίου του 2017 με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν τη χρονική στιγμή που το υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει». Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι λάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατομμύριο συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1.000 ευρώ, πρέπει να περιμένει να πάρει πίσω ανάξια λόγου ποσά, της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι, κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ, θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά, έως και 3.000 ευρώ.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση, με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί.

Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων. Ζητά να τελειώνουν ο περαιτέρω εμπαιγμός και τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων και άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία εφαρμογής των μνημονιακών νόμων, δεδομένου ότι ο 4387/16 ορίζει επιτέλους το καταβαλλόμενο ποσό. Σύμφωνα με τη θέση τους, η μη άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους αρμόδια υπευθύνους αποτελεί παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ