ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αποτιμά η Moody’s την κεφαλαιακή κατάσταση της Eurobank

Πώς αποτιμά η Moody’s την κεφαλαιακή κατάσταση της Eurobank
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την κεφαλαιακή διάρθρωση της Eurobank αναλύει η Moody’s σε έκθεσή της με αφορμή την απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση της τράπεζας να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 950 εκατ. ευρώ με μειωμένης εξασφάλισης ομολογίες Tier 2 που φέρουν ετήσιο κουπόνι 6,4%.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανταλλαγή είναι σύμφωνη με τον νόμο που πέρασε πρόσφατα και επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν προνομιούχες μετοχές με ομόλογα Tier 2 και έτσι να μην πληρώσουν σε μετρητά.

Στη βάση αυτή όμως σημειώνει πως τα ομόλογα Tier 2 θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, ενώ η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 250 μονάδες βάσεις, κινήσεις που η Moody’s θεωρεί πιστωτικά αρνητικές (credit negative).

Η Moody’s εκτιμά ότι τα ομόλογα Tier 2 με το κουπόνι του 6,4% θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ προ φόρων. Το πρόσθετο κόστος είναι σημαντικό βάρος για την Eurobank, η οποία παρουσίασε κέρδη προ φόρων 103,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 και 226,4 εκατ. ευρώ το 2016.

Μια σημαντική επισήμανση κάνει ο οίκος για τις προνομιούχες μετοχές. Όπως τονίζει, δεν δημιουργούσαν επιπλέον κόστος για την Eurobank, καθώς αυτό το κεφαλαιακό εργαλείο ήταν μη σωρευτικό (non-cumilative) και έφερε κουπόνι 10% το οποίο θα καταβαλλόταν υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας της Ελλάδος και θα υπήρχε διαθεσιμότητα διανεμούμενων αποθεματικών.

Δεδομένου ότι η τράπεζα δεν έχει διανεμούμενα αποθεματικά λόγω συσσωρευμένων ζημιών και δεν έχει πληρώσει μέρισμα μετά την έκδοση αυτών των τίτλων τον Μάιο του 2009 ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως από το 2009 έως σήμερα η τράπεζα «επωφελήθηκε από αυτή την πηγή χρηματοδότησης με μηδενικό κόστος».

Η Moody’s υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank δεν είναι επιλέξιμες για αναγνώριση ως κεφάλαιο CET1 από τον Ιανουάριο του 2018, εκτιμά δε ότι ο pro forma δείκτης κεφαλαίων CET1 θα υποχωρήσει σημαντικά σε περίπου 14,9% από 17,4% τον Ιούνιο του 2017. Αναφέρει πάντως πως η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα Tier 2 θα εξασφαλίσει ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (phase in) θα παραμείνει εντός των εκτιμήσεων, γύρω στο 17,7%. Όπως ξεκαθαρίζει, τα νέα Tier 2 ομόλογα θα έχουν δεκαετή ωρίμανση, θα είναι ανακαλέσιμα στην πενταετία και κατηγοριοποιούνται υψηλότερα από τις κοινές μετοχές. Επιπλέον είναι μη μετατρέψιμα και επιλέξιμα ως ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως «φτωχής ποιότητας» τη κεφαλαιακή διάθρωση της τράπεζας, επικεντρώνοντας στο μεγάλο ποσό αναβαλλόμενου φόρου (DTA) επιλέξιμου ως κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1).

Κατά τον οίκο, ο αναβαλλόμενος φόρος που μπορεί να μετατραπεί υπό όρους σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο, δεδομένης της αδύναμης θέσης της Ελλάδας, η οποία δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει τόσο μεγάλο ποσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ