ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει και για τους ξένους η τραπεζική αγορά της Κίνας

Ανοίγει και για τους ξένους η τραπεζική αγορά της Κίνας
Reuters

Ανοίγει ακόμη περισσότερο στις ξένες εταιρείες την εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά η Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιδιώκει να αναδειχτεί σε παγκόσμιο τραπεζικό κέντρο.

Το Πεκίνο αποφάσισε να καταργήσει πολλά από τα όρια στα ποσοστά που μπορούσαν να αποκτήσουν ξένοι όμιλοι σε κινεζικές εταιρείες χρηματοπιστωτικού κλάδου και διαχείρισης κεφαλαίων. Επίσης αποφασίστηκε να επιτραπεί σε ξένες εταιρείες να αποκτούν πλειοψηφικά ποσοστά σε τοπικές ασφαλιστικές και επενδυτικές.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας της Κίνας να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές και θεσμικοί επενδυτές ζητούσαν εδώ και καιρό να καταργηθούν τα όρια αυτά ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου.

Βέβαια οι ξένοι που θέλουν να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα αυτή καλούνται να αναλάβουν σημαντικό ρίσκο. Ο ανταγωνισμός από τους εγχώριους παίκτες που έχουν μάλιστα και κρατική υποστήριξη είναι μεγάλος. Επίσης έπειτα από χρόνια σημαντικής αύξησης στη χορήγηση δανείων έχει αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τους λόγους αυτούς οι κινεζικές Αρχές έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας με στόχο να προληφθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν να ισχύουν άμεσα μόλις εκπονηθούν οι σχετικοί κανονισμοί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το Πεκίνο είχε δώσει τους τελευταίους μήνες σήμα ότι εξετάζει να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ζου Σιαοτσουάν, που το τελευταίο διάστημα καλεί συνέχεια προς την υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς, είναι από τους υπέρμαχους της αύξησης του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ