ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές - Η αμοιβή της Rothschild

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές - Η αμοιβή της Rothschild
Getty Images/Ideal Images/Kevin Hagen

Για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει προετοιμάσει την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI το 2012, με ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας, διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση διαχείρισης χρέους, επιβεβλημένη προκειμένου να κτισθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.

Να σημειωθεί πως ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου η Rothschild μετά την νέα έκδοση θα εισπράξει το 50% περίπου της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Ήδη από τον προηγούμενο Μάιο είχε συμφωνηθεί πως με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί στη Rothschild ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3 εκατ. ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης (σ.σ. έγινε τον Ιούλιο) και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης (η επικείμενη έκδοση των swap).

Ποσό 99.000 ευρώ έχει ήδη λάβει ο οίκος με τη συνομολόγηση της σύμβασης συνεργασίας, ενώ πρόσθετο ποσό 99.000 ευρώ θα του καταβληθεί έως την 31.05.2018, εφόσον οι ανωτέρω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25.01.2018 και για διάστημα όχι πέρα από την 25.01.2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ