ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξηγήσεις από Γ. Σταθάκη ζητούν οι θεσμοί για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ

Εξηγήσεις από Γ. Σταθάκη ζητούν οι θεσμοί για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στη Βουλή οδεύει σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση των χρεών ύψους 107 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Η ELFE είναι η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) που το 2009 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το 2009 ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Αν και το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του, η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εξακολουθεί στη βάση δικαστικών αποφάσεων και πολιτικών παρεμβάσεων να επιτρέπει στην ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές!

Αν και για το ζήτημα αυτό η διοίκηση της ΔΕΠΑ χρειάστηκε να δώσει επανειλημμένα εξηγήσεις στους μετόχους της (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ), η συσσώρευση των χρεών της ELFE συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, που επιβεβαιώθηκαν από δύο πηγές, η Διοίκηση της ELFE πρότεινε προσφάτως στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ τη ρύθμιση των οφειλών της ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 240 δόσεις (20 χρόνια) με επιτόκιο 0,65%!

Να σημειωθεί πως σήμερα ο τραπεζικός δανεισμός για νέα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι 4,72%. Στη βάση αυτή, με την πρόταση που κατέθεσε η ELFE ζητεί από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ «άτοκο δάνειο» για να ξεπληρώσει τις οφειλές της.

Το θέμα στη Βουλή

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, όσο και ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Σπανούδης έχουν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης αναφέρει πως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ενημερωθεί για τις νομικές ενέργειες και δυνατότητες με τις οποίες μπορεί η εταιρεία να αντιμετωπίσει το χρέος της ELFE (διακοπή παροχής, έκδοση διαταγών πληρωμής, επιδίωξη αναγκαστικής διαχείρισης της επιχείρησης), αλλά κατά δήλωσή τους «από την πολιτική ηγεσία έχει εκφραστεί η επιθυμία να βρεθεί λύση χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του εργοστασίου» (σ.σ. έχει γίνει ρητή αναφορά και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης).

Αν και κατά δήλωση του κ. Κιτσάκου το υπουργείο Ενέργειας λαμβάνει τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τις οφειλές των πελατών της ΔΕΠΑ, ωστόσο τα «φέσια» της ELFE εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Το θέμα απασχόλησε προσφάτως και τους θεσμούς που κατά πληροφορίες ζήτησαν ενημέρωση από τους παρατηρητές στους στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση για το θέμα αναμένεται ερώτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να καλείται να δώσει εξηγήσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς. Ο ίδιος αναμένεται να δώσει αναφορά και στους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως οι οφειλές της ELFE αποτελούν πηγή αδυναμίας για τη ΔΕΠΑ και μπορούν να θέσουν προσκόμματα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ