ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα πιο πολλά από την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα πιο πολλά από την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών
EUROKINISSI

Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας έρχονται να ανακουφίσουν τους συνταξιούχους, αλλά τα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν ουσιαστικά αποτελούν «βάλσαμο» για όσους έχουν μεγάλες συντάξεις.

Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν ζητήσει να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος ανέφέρε ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα έπρεπε να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο διάγγελμα του ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοεμβρίου του 2017 με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Δημήτρη Τσακίρη ο οποίος διαβεβαίωνε ακτιβώς το ίδιο.

Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι λάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατομμύριο συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1.000 ευρώ, πρέπει να περιμένει να πάρει πίσω ανάξια λόγου ποσά, της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι, κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ, θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά, έως και 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ