ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η «έξοδος στις αγορές» μέσω ανταλλαγής ομολόγων

Σήμερα η «έξοδος στις αγορές» μέσω ανταλλαγής ομολόγων
EPA/Paco Campos

Δημόσια πρόταση προς τους κατόχους 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) και λήγουν την 20ετία 2023- 2042 θα απευθύνει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ουσιαστικά ο ΟΔΔΗΧ θα καλέσει τους κατόχους των ομολόγων φυσικά και νομικά πρόσωπα να ανταλλάξουν (swap) εθελουσίως τα χρεόγραφα που διαθέτουν με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Η συναλλαγή θα διαρκέσει ως και την άλλη εβδομάδα καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ο σχεδιασμός είναι η ανταλλαγή ομολόγων να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό και να προσδοθεί βάθος και ρευστότητα στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με τέσσερις νέες εκδόσεις αντί για τις σημερινές 20 μικρές και κατακερματισμένες εκδόσεις.

Από τα 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια ομολογιούχων επενδυτών φυσικών προσώπων, οι οποίοι είχαν υποστεί σημαντικό «κούρεμα» των επενδύσεων τους το 2012. Αυτοί εμφανίζονται και οι ως πιο «δύσπιστοι» στην εν λόγω διαδικασία.

Να ξεκαθαριστεί πως η ανταλλαγή θα γίνει στην ονομαστική αξία, ήτοι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος (30 δισ. ευρώ χρέος θα δώσουν 30 δισ. ευρώ χρέος θα λάβουν). Ομοίως το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα τελούν υπό το αγγλικό δίκαιο, όπως ακριβώς και τα παλαιά. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομολόγα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

Εν όψει του swap, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι κάτοχοι συγκεκριμένων χρεογράφων «έσπρωξαν» την τιμή συγκριμένων ομολόγων για να κερδίσουν αξία κατά την ανταλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν στην περιοχή του 5% (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο). Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου βρέθηκε στην περιοχή του 2,8%, του πενταετούς στο 4,1%, ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά ύστερα από τριάμισι χρόνια.

Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα μετέχουν στο swap.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ