ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικά stress test και οι e- πλειστηριασμοί στο στόχαστρο των θεσμών

Τραπεζικά stress test και οι e- πλειστηριασμοί στο στόχαστρο των θεσμών

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των θεσμών, με τα στελέχη των Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ να έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στις αποφάσεις των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν το Φεβρουάριο και θα ανακοινωθούν το Μάιο θα κρίνουν το εάν θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Τα χρήματα για αυτή την κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου οπότε λήγει και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το πώς θα εφαρμοσθεί κατά τα stress test το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικών Αναφορών IFRS 9, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018 παράλληλα με το υφιστάμενο πλαίσιο του αναβαλλόμενου φόρου.

Το νέο πρότυπο IFRS 9 καταργεί το μοντέλο της «υφιστάμενης ζημίας» το οποίο βασίζεται στην εκδήλωση ενός πιστωτικού γεγονότος ως προϋπόθεση για την αναγνώριση πιστωτικών ζημιών και το αντικαθιστά με το μοντέλο της «αναμενόμενης ζημίας» με την εκάστοτε τράπεζα -πλέον- να οφείλει εκ των προτέρων να αναγνωρίσει την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών και να σχηματίσει τις δέουσες προβλέψεις. Στόχος είναι να επιβάλει στις τράπεζες τον εκ των προτέρων σχηματισμό προβλέψεων για πιθανούς, και όχι πραγματοποιθέντες, κινδύνους.

Ακόμη, οι πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου είναι για τους θεσμούς ένα από τα πιο κρίσιμα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων τους.

Οι τράπεζες υποχρεούνται, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, να διαγράψουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, μέσα από μια επιθετική πολιτική διαχείρισης. Οι ζημίες που θα προκύψουν έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαιά τους, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου οι θεσμοί αναμένεται να καταπιαστούν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις που αφορούν σε ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών. Οι δανειστές θεωρούν πως η διαδικασία ενίσχυσης της διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που ήδη έχει οδηγήσει στην αλλαγή του 50% των μελών των ΔΣ των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και εκτός από το ΤΧΣ – το οποίο κάποιοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία- θα υπάρξει στην αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων ενεργή εμπλοκή του SSM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ