ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων

Αυξημένη η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων
REUTERS

Αυξημένο ενδιαφέρον εκφράζουν οι επενδυτές στη δημόσια πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που λήγουν την 20ετία 2023-2042.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την πρώτη ημέρα της δημόσιας πρότασης οι θεματοφύλακες χιλιάδων ομολογιούχων κατόχων των χρεογράφων του 2012 προσέτρεξαν να τους εγγράψουν στην ανταλλαγή χρέους.

Η πρόταση ανταλλαγής αφορά 20 ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, γνωστού ως PSI, όπου οι ομολογιούχοι υπέστησαν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούσαν.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την πρόσκληση της Ελλάδας προς τους κατόχους ομολόγων να τα ανταλλάξουν με πέντε νέα ομόλογα αναφοράς, μια κίνηση που στόχο έχει να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ελληνικών ομολόγων πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν 5ετή, 10ετή, 15ετή, 17ετή και 25ετή διάρκεια. Η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η μέση διάρκειά τους θα παραμείνει η ίδια με τα παλαιά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 5,09%, του 5ετούς κινείται στο 4,12% και του 2ετούς στο 2,93%, με την αγορά να δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το επικείμενο swap των ομολόγων, καθώς τα spreads υποχώρησαν εν αναμονή της είδησης.

Το 80% περίπου του ελληνικού χρέους αξίας 320 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή διακρατείται από τους επίσημους δανειστές της χώρας, ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Περίπου τα δύο τρίτα των ομολόγων προς ανταλλαγή διακρατούνται από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ελληνικές τράπεζες. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν ομόλογα περίπου 6 δισ. ευρώ περίπου θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ