ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Σταθερή η ανάπτυξη στη ευρωζώνη – Ο πληθωρισμός παραμένει «ασταθής»

Ντράγκι: Σταθερή η ανάπτυξη στη ευρωζώνη – Ο πληθωρισμός παραμένει «ασταθής»
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Την εκτίμηση ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σταθερής οικονομικής επέκτασης εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Όπως τόνισε, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί για 18 συνεχόμενα τρίμηνα, με τα τελευταία στοιχεία και έρευνες να δείχνουν συνέχιση της δυναμική ανάπτυξης την επόμενη περίοδο. «Από την πλευρά της ΕΚΤ, έχουμε αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι και αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

-Ο πρώτος είναι πως μεγάλες αγωνιώδεις δυνάμεις που επηρέαζαν την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός πως καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

-Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι παράγοντες της ανάπτυξης είναι όλο και περισσότερο ενδογενείς παρά εξωγενείς.

-Ο τρίτος παράγοντας που σηματοδοτεί μια ισχυρή ανάκαμψη είναι ότι η οικονομία μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική στις νέες κρίσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο συνεχιζόμενων τάσεων.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως η αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ βρίσκεται τώρα σε επίπεδα ρεκόρ. Υπογράμμισε δε πως για πρώτη φορά από το 2009, τα δάνεια προς επιχειρήσεις μετακινούνται σε θετικό έδαφος σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην πραγματική οικονομία, από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, δεν έχει ακόμα υπάρξει σταθερή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού. «Βλέπουμε τώρα τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά μακριά από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, αν και η πρόοδος παραμένει ατελής», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ