ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους επαγγελματίες υπέρ του ασφαλιστικού

Εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους επαγγελματίες υπέρ του ασφαλιστικού
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς υπέρ του ασφαλιστικού που θα συσχετίζεται με το τζίρο των επαγγελματιών προχώρησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Πέμπτη πρότεινε την επιβολή φόρου για να στηριχθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και να περιοριστούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, πρόταση της Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός αποθεματικού (buffer fund) που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο. Το Ταμείο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050.

«Ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, λ.χ., να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Μιλώντας σήμερα στο Mega ο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέδειξε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διαφορετική κατεύθυνση, καθώς όπως είπε μελετάται μια έκτακτη εισφορά υπέρ του ασφαλιστικού που θα επιβάλλεται ανάλογα με το τζίρο του κάθε επαγγελματία.

«Η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική. Είναι μια από τις σκέψεις μας για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.Στην ίδια βάση τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους «κουμπαρά» από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ασφαλιστικό ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν τρία ταμεία και όχι ένα, όπως πρότεινε η Επιτροπή Σοφών. Κατά τον ίδιο το καλύτερο θα ήταν να γίνουν δυο ταμεία και το δεύτερο να αφορά στους αγρότες.

«Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Επιτροπής αναφερόταν και στην εναλλακτική «ο επιβαλλόμενος σεβασμός κάποιων επαγγελματικών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων» να οδηγήσει στη δημιουργία τριών ταμείων: α. μισθωτών, β. αυτοαπασχολουμένων και γ. αγροτών».

Η Επιτροπή Σοφών όπως και η κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η ενοποίηση Ταμείων με διαφορετικό επίπεδο βιωσιμότητας εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, για τους ασφαλισμένους των υγιών φορέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ