ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις για αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Ανάπτυξης

Προτάσεις για αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Ανάπτυξης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σαφέστερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη που τους παραβιάζουν ζητεί στην πρώτη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 για να παράσχει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων είναι αρμόδια για την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ βάσει των ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η συμβουλευτική αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει στην έκθεσή του ατέλειες στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και χαρακτηρίζει «χρήσιμη για το μέλλον» την ιδέα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κοινή δημοσιονομική πολιτική «ή και κοινό προϋπολογισμό» στην ευρωζώνη.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη χρηματοδότηση σε περιόδους κρίσης παρέχουν μια «μεγαλύτερη δυναμική σταθερότητας» στην Ευρώπη, εκείνο που απαιτείται είναι να εξασφαλιστεί μια «δημοσιονομική ασπίδα που θα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων σε καιρούς ξαφνικών οικονομικών σοκ.

Τέλος, προτείνει στην Επιτροπή κατά τις επόμενες αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους δείκτες του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ